Rüzgar enerjisi yatırımlarının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor

Rüzgar Enerjisi Yatırımları Hızlanıyor: Depolama Sistemleri Zirvesi Değerlendirmesi

Alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşen 3. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde rüzgar enerjisi sektöründeki son gelişmeler masaya yatırıldı. Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) ve Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) iş birliğiyle düzenlenen zirvede, sektördeki yatırımlar ve depolamanın katkısı üzerine önemli değerlendirmeler yapıldı.

Enerji uzmanı Erden, geçen yıl rüzgar enerjisi yatırımlarının önceki yıla göre hızlandığını belirtti. Yatırımların kurulu güçte 1300 megavat seviyesine ulaştığını ve yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir tutara denk geldiğini vurgulayan Erden, bu yılın beklentileri hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Erden, depolamalı projelerin lisans alma süreçlerinin hızlanmaya başladığını ve geçmişten gelen YEKA projelerinin devreye alınmaya başlandığını aktardı. Bu gelişmelerin etkisiyle bu yılın yatırım miktarının 1500 megavatı aşarak 1,5 milyar doları geçebileceğini dile getiren uzman, gelecek yıllarda rüzgar enerjisi santralleriyle birlikte elektrik depolama sistemlerindeki yatırımların artacağına dikkat çekti.

Önümüzdeki yıllarda rüzgar enerjisi alanında gerçekleşecek olan yeni YEKA duyurularının yabancı yatırımcıların ilgisini artıracağını belirten Erden, Orta Doğulu ve Çinli yatırımcıların şimdiden ihalelere ilgi gösterdiğini aktardı. Ayrıca, depolama projelerindeki yabancı yatırımcıların piyasayı anlamaya çalıştığını ve ekonomik durumların başarılı olmasıyla yatırımların hız kazanacağını ifade etti.

TÜREB Yatırımcılardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Erinç Kısa ise Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinde depolamalı kapasitenin arttığını ve bu durumun elektrik şebekesinde esnekliği destekleyeceğini belirtti. Depolamalı sistemlerin devreye girmesiyle şebekenin daha stabil hale geleceğini dile getiren Kısa, Türkiye’nin enerji sektöründe gelecek için umut verici adımlar attığını vurguladı.

Yenilenebilir enerji alanında yaşanan teknolojik gelişmelerin maliyetleri düşürdüğünü ve yatırımları desteklediğini ifade eden Kısa, bu sayede Türkiye’nin enerji ihtiyacını daha uygun maliyetlerle karşılayabileceğini ve dışa bağımlılığın azalacağını belirtti. Ayrıca, batarya teknolojilerinde yaşanan maliyet düşüşünün yatırımları hızlandıracağını ve gelecekte megavatsaat başına maliyetlerin daha da düşeceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

ABD İran’a saldırdı: Petrol fiyatları uçtu

ABD’nin İran’a karşı doğrudan saldırılar başlatmasından sonraki ilk işlem seansının açılışında petrol vadeli işlemleri %2’nin üzerinde artış gösterdi. ABD ham petrolü pazar akşamı 1,76 dolar veya %2,38 artışla varil başına 75,60 dolara yükselirken …

6 gün sonra başlıyor! ATM’lerde artık böyle para çekilecek

Bankacılık sektöründe köklü bir değişim kapıda. 28 Haziran 2025 itibarıyla Avrupa’nın bazı ülkelerinde yeni nesil erişilebilir ATM’ler devreye giriyor. Bu dönüşüm, Avrupa Birliği Erişilebilirlik Yasası doğrultusunda hayata geçiriliyor ve özellikle …

Jeopolitik riskler petrol fiyatlarını bir haftada yüzde 11 artırdı

Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim petrol piyasasını sarstı. Brent petrolün varil fiyatı bir haftada yüzde 11 yükseldi. Hürmüz Boğazı’nın kapanma ihtimali piyasalarda en büyük endişe haline gelirken, uzmanlar fiyatların 80 dolarda denge arayabileceğini belirtiyor.

ASELSAN ile TÜRASAŞ arasında 70 milyon Euroluk sözleşme

Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, ASELSAN ve TÜRASAŞ arasında 70,6 milyon EURO değerinde sözleşme imzalandığı belirtildi.

‘Bıçak parası’ operasyonunda doktorlar adliyede: Aralarında profesör de var

Kamu hastanelerinde, haksız kazanç iddiası ile başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul merkezli 3 ilde yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 11 şüpheliden 10’u adliyeye sevk edildi. Söz konusu kişilerin, ‘bıçak parası’ diyerek ameliyat gününü öne …

Motorin ve benzine büyük zam geliyor: Akaryakıtta tabelalar bir kez daha değişecek

Yarın itibarıyla akaryakıt fiyatlarına yeni zam geliyor. Devam eden İsrail-İran gerilimiyle artan petrol fiyatları, litre başına benzine 1.51 TL, motorine ise 3.30 TL zam olarak yansıyacak. Son bir haftada motorine toplamda 5 TL, benzine ise 3 TL artış yaşandı.