Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir: Hindistan ve Pakistan Arasındaki Tartışmalı Bölge

Keşmir bölgesi, Hindistan ve Pakistan arasındaki 70 yıldan fazla süren anlaşmazlığın merkezinde bulunmaktadır. Bu bölge, 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırı ve ardından 7 Mayıs’ta gerçekleşen Hindistan’ın hava saldırıları ile tekrar gündeme geldi.

1947 yılında Hindistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ve ardından Pakistan’ın kurulmasının asılından beri Keşmir, iki ülke arasında süregelen bir anlaşmazlık konusudur. Bölge, dünyanın en askerileşmiş bölgelerinden biridir.

Keşmir üzerinde hem Pakistan hem de Hindistan hak iddia etmekte olup, bu iki nükleer güç, bölgenin kendi sınırlarında kalan kısımlarında kısmi kontrol sahibidir. Aynı zamanda bölgenin bir kısmı da Çin’in kontrolü altındadır.

Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlık, Keşmir lideri Hindu Hari Singh’in imzaladığı geçici anlaşmanın yorumlanmasıyla da devam etmektedir. Pakistan, Keşmir’in statüsünün belirlenmesi için referandum talep ederken, Hindistan ise bölgenin Hindistan ve Pakistan arasındaki müzakereler yoluyla çözümlenmesi gerektiğini savunmaktadır.

Her ne kadar taraflar arasında 1972’de imzalanan “Simla Anlaşması” ile kontrollü bir hattın belirlenmesi kararı alınsa da, Keşmir’in siyasi statüsü hala belirsizliğini korumaktadır. Bu anlaşmazlık, bölge halkı tarafından da bağımsızlık taleplerine neden olmaktadır.

Keşmir, yıllar boyunca Hindistan ve Pakistan arasında savaşların sebebi olmuş; bölgede yaşanan karmaşık durum, 1989’da başlayan isyan ile daha da derinleşmiştir. Bu çatışmalar, on binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve bölgede uzun süren çatışmalara sebep olmuştur.

Cemmu-Keşmir eyaletinde 2019’da alınan özerklik statüsü kararı, bölgedeki gerilimi artırmış ve Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlığı daha da derinleştirmiştir. İki ülke arasında barışçıl bir çözüm sağlama konusunda henüz bir ilerleme kaydedilememiştir.

Related Posts

15 ton bonzai üretmeye yetecek ham madde Türkiye’de ele geçirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da gerçekleştirilen operasyonda, 15 ton bonzai üretilebilecek miktarda ham maddenin ele geçirildiğini duyurdu. Operasyonda 2 zehir taciri yakalandı.

Yeni papa seçiliyor… Vatikan’da ‘konklav’ başladı

Papa Françesco’nun ölümünün ardından 133 kardinal, yeni papayı seçecekleri ‘konklav’ süreci için sıkı gizlilik önlemleri altında Sistine Şapeli’nde toplanıyor. Cep telefonu sinyalleri kesildi, sessizlik yemini edildi. Artık gözler bacadan yükselecek beyaz dumanda olacak.

AB, 2027 yılı sonuna kadar Rusya’dan gaz ithalatını durdurmayı hedefliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya’dan doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz alımını 2027 yılı sonuna kadar kademeli olarak sona erdirmeye yönelik bir yol haritası hazırladı.

Havada kaos: Kule 90 saniye boyunca ‘kör oldu’ uçaklarla bağlantı koptu

ABD’de bir havalimanında nisan ayının son günlerinde yaşanan uçuş iptali ve gecikmelerin radar ve radyo iletişiminin kopması sonucu meydana geldiği anlaşıldı.

Fransa’dan İsrail’in “kalıcı işgal” planına tepki: Acilen ateşkes yapılmalı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot bugün katıldığı bir radyo programında pazar günü İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun güvenlik kabinesi tarafından onaylanan Gazze’nin İsrail tarafından kalıcı işgalini öngören planı Fransa’nın “çok güçlü …

AKP, CHP ve MHP’den ortak tepki

CHP lideri Özgür Özel’e yapılan fiziki saldırı Bilecik Belediye Meclisi’nde grubu bulunan MHP, AKP ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyelerince sert bir dille kınandı.