Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

Jeopolitik Riskler Altın Fiyatlarını Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump‘ın göreve gelmesiyle birlikte uyguladığı politikalar, küresel ekonomik aktivitede endişelere neden oluyor. Jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası (Fed) politikalarındaki belirsizlikler, emtia piyasasında sert dalgalanmalara yol açıyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, Rusya’nın 8-10 Mayıs zafer günü nedeniyle bir ateşkes ilan edebileceğini ancak Ukrayna’nın bu süre zarfında dronlarla saldırı düzenleyebileceği spekülasyonları olduğunu belirtti. Bu durumun altın fiyatlarında önemli bir artışa neden olabileceğine dikkat çekti.

Manukyan, Hindistan-Pakistan gerilimi durumunda altın fiyatlarının yükselebileceğini ancak bunun finansal bir dinamik olmadığını vurguladı. Ayrıca, kur hareketlerinin bazı ülkelerde fiyatların yükselmesine sebep olduğunu ve bu durumun altın talebini azalttığını söyledi.

Merkez bankaları açısından, global gidişatın 3200-3300 dolar arasında büyük bir fark yaratmadığını belirten Manukyan, önemli olanın dolar likiditesi olduğunu ifade etti.

Altının kısa vadede değer kaybedebileceğini belirten Manukyan, jeopolitik gerginliklerin devam etmesi durumunda altının etkilenmeyeceğini ve altın/gümüş rasyosunun finansal sistemdeki kaygılar nedeniyle 100’e kadar çıkabileceğini dile getirdi.

Bakır ve Gümüş Piyasası

Manukyan, ABD’nin eylemleri sonucu Çin’in imalat sektörünü vuracağını ve bu durumun talepte zayıflamaya neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, altından farklı olarak gümüşün finansal sisteme entegre olmadığını ve piyasaların iyi olduğunda spekülatif bir yükseliş yaşayabileceğini ifade etti.

Gümüşün altından ayrı bir değerlendirme gerektirdiğini söyleyen Manukyan, altın/gümüş rasyosunun 100’ün üzerine çıkabileceğini, ancak sistem üzerindeki tartışmalar devam ettiği sürece normalleşmenin zor olacağını belirtti.

Enflasyonu tetikleyecek bir Fed politikası veya ABD’nin anlaşmazlık yaşadığı ülkelerin tahvillerinden çıkmaya başlaması durumunda ABD tahvillerinin cazibesini kaybedebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Şirketlerden art arda ilk çeyrek açıklamaları

Farklı sektörlerdeki şirketler 2025 yılı ilk çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarına dair açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyon kalıcı düşene kadar sıkı para politikası sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket etmeye devam edileceğini belirtirken, sıkı para politikasındaki duruşun da süreceğini vurguladı.

TL’de 6 ayın en keskin düşüşü

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Avrupa borsaları tarife iyimserliğiyle yükseliyor! (6 Mayıs 2025)

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,2 artarak 538,58 puana, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 yükselerek 23.405 puana ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 değer kazanarak 8.632 puana ulaştı. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,4 artışla 38.600 …

Mısır özel sektöründe son 4 ayın en sert daralması

Mısır’da petrol dışı özel sektör faaliyetleri, Nisan 2025’te son dört ayın en sert daralmasını yaşadı. S&P Global tarafından açıklanan Satın Alma Yöneticileri Endeksi 49,2’den 48,5’e gerileyerek sektördeki baskının arttığını ortaya koydu. Hem …

Suudi Arabistan’da özel sektör ivme kaybetti.

Suudi Arabistan’da petrol dışı özel sektör satın alma yöneticileri endeksi Nisan 2025’te 55,6’ya gerileyerek Ağustos 2024’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Mart ayında 58,1 olarak ölçülen endeks, yine de 50 eşiğinin oldukça üzerinde kalarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir