Yurt dışı alışverişlerinde vergi limiti düşüyor!

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: E-ithalat ve E-ihracat Arasındaki Dengeler Değişiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Perakende Zirvesi 2025’te verdiği önemli bir bilgiyi paylaştı. Gültepe, Çin’in etkisiyle e-ithalatın baskısı altında gerçekleşen e-ihracata dikkat çekti. Gültepe, “Çin bu alanda pazarı alt üst etti. 50 milyar dolarlık e-ihracatı var. Çin markalarının Türkiye’ye gelişi sektörde sıkıntı yaratıyor. Bakanlık bu konuda hassas davranıyor. Belirlenen tavan fiyat işe yaramazsa indirme kararı alabiliriz. Karar vericiler 22-23 euro fiyat seviyesini önerdiler. Bu fiyat mümkün değil. Üreticiler olarak Çin’den alıp Türkiye’de satarsak çok daha fazla satış yapabiliriz. Şaşırmamak mümkün değil” dedi.

Gültepe, ihracatın seyrini ve üretim maliyetlerini de değerlendirdi. Ekonomim’in aktardığına göre, ihracatın artış trendinde olduğunu belirtti. Savunma sanayinde en yüksek artışın yaşandığını paylaşan Gültepe, maliyetlerin AB ile eşit hale geldiğini ve imalat sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Fiyat duyarlılığının yüksek olduğu emek yoğun sektörlerin daha fazla zorluk çektiğini vurgulayan Gültepe, kur ve enflasyonun paralel gitmesi durumunda daha sağlıklı sonuçlar alınabileceğini belirtti. Teşvikler konusunda daha fazla adım atılamayacağını ifade eden Gültepe, “Dolar bazında pahalı olanlar için teşvik yok. Sanayi sektörüne daha fazla odaklanmalı ve ihracattaki payımızı artırmalıyız. Yıllardır birim değer 1,5 dolarda sabit kaldı” dedi.

Türkiye’nin Karar Vermesi Gereken Hususlar

Gültepe, Türkiye’nin mamul satıp satmayacağına karar vermesi gerektiğini belirtti. Mamul satılacaksa, dünya fiyatlarıyla hammaddeye ulaşılması gerektiğini vurguladı. Fiyat farkının yüzde 10’un problem yaratmadığını ancak daha fazla artarsa rekabet gücünün azalacağını söyledi. Mamul satışlarında kg başına ihracatın 1,5 dolarda kalmasının sıkıntı yarattığını ifade eden Gültepe, dünya genelinde hammadde alımlarında yüzde 20 farkla karşı karşıya olduklarını belirtti. Rekabetçiliğin azalacağını ve 2028 için belirlenen 375 milyar dolar mal, 200 milyar dolar hizmet ihracatı hedefinin gerçekleşmesinin zorlaşabileceğini söyledi.

Gültepe, “Rekabetçi fiyatlar sunulduğunda kimse yurtdışında alışveriş yapmaz. Hazır giyim gibi birçok sektör güç kaybediyor” dedi.

Gümrük Muafiyeti ve Yeni Düzenlemeler

Türkiye’de yurt dışından yapılan bireysel alışverişlerde gümrük muafiyeti sınırının 30 euro olduğunu hatırlatalım. Bu sınırın aşılması durumunda, alışveriş tutarına ek olarak gümrük vergisi ödenmesi gerekecektir. 2024 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte, gümrüksüz alışveriş limiti 30 euroya düşürüldü ve vergi oranlarında artışlar yapıldı. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen gönderilerde uygulanan vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a yükseltilirken, AB dışı ülkelerden gelen ürünlerde bu oran yüzde 60 olarak belirlendi. Bu sayede hem gümrüksüz alışveriş limiti düşürüldü hem de gümrük vergisi artırıldı.

30 euroluk muafiyet sınırı belirlenirken ürün fiyatı yanında kargo bedelinin de toplam tutara dahil edildiğini belirtelim. Bu nedenle, düşük fiyatlı bir ürün alınsa bile kargo bedeli eklenince toplam değer 30 euroyu aşıyorsa vergi ödeme zorunluluğu doğabilir.

Tüketici Dikkat: Vergi Maliyetlerini Önceden Hesaplayın

Yurt dışından alışveriş yapacak tüketicilerin, ürün ve kargo bedelinin toplamını dikkatle hesaplamaları önem taşımaktadır. Aksi takdirde, beklenmeyen vergi maliyetleriyle karşılaşabilirler.

Related Posts

Fiyatlar yeniden yükselişte: Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 4 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları…

4 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 4 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları…

Avrupa’nın eski kralının hazin sonu

Bir zamanlar Avrupa yollarının kralı olan dizel motor, savaşını kaçınılmaz bir şekilde kaybediyor. Son yirmi yıldır, Avrupa’da yeni tescil edilen otomobiller arasında dizellerin payı hızla düşüyor. En son ACEA verilerine göre, dizel otomobiller artık …

Altının gramı güne yükselişle başladı! İşte altında son rakamlar (03 Temmuz 2025)

Dün ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,2 değer kazanarak 4 bin 285 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0 …

Bedelli askerliğin yeni ücreti belli oldu

Bedelli askerlik ücreti 243.013,44 TL’den 281.895 TL’ye yükseldi.

Milyonlarca emekli ve memur merakla bekliyor!

Milyonlarca emekli ve memur, TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon oranını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verileri bugün saat 10.00’da açıklayacak. Anadolu Ajansı Finans’ın haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine …

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.