Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Gıda Güvenliği Yönetimi ve Uluslararası Boyutu İrfan Günsel Araştırma Merkezi’nde Ele Alındı

Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi, gıda güvenliği ve kalitesini ele alan “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” semineri düzenledi. Tarladan sofraya uzanan sürecin denetim ve yönetim uygulamalarının uluslararası boyutu vurgulandı ve katılımcılara güncel gelişmeler aktarıldı. Seminerde, küresel düzeydeki gıda güvenliği standartları tanıtıldı ve değerlendirme fırsatı sunuldu. Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy’un sunumuyla, gıda güvenliğinin yerel ölçekten çok daha geniş kapsamlı bir konu olduğuna vurgu yapıldı.

Akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen seminer, karşılıklı soru-cevap şeklinde sona erdi. Seminerde Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden de yer aldı. Prof. Dr. Özge Özden, merkezin Kıbrıs’a özgü tarım değerlerinin korunması ve bilimsel temelde gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti. Tarım, gıda ve kırsal kalkınma konularında ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle çalışarak, yerel değerleri canlandırmayı ve toplumla paylaşarak yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda merkezin KKTC’nin AB uyum sürecine katkı sağlayacak bilimsel üretimler gerçekleştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy: “Gıda Güvenliği İçin Yasal Düzenlemeler Hayati Önem Taşır”

“Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” sunumunda, küreselleşme ve teknolojik ilerlemelerin gıda güvenliği yönetimi üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alan Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy, soğuk zincir sistemleri ve lojistik altyapıdaki gelişmelerin bozulabilir ürünlerin güvenli taşınmasında büyük rol oynadığını belirtti. Prof. Dr. Ulusoy, blockchain teknolojisi sayesinde ürünün tarladan sofraya olan sürecinin şeffaf bir şekilde izlenebileceğini vurgulayarak, dijitalleşmenin tüketicilere güven sağladığını ve üretim süreçlerini daha hesap verebilir hale getirdiğini ifade etti. Ayrıca, akıllı tarım uygulamalarının üretim verimliliğini arttırdığını ve küresel pazar erişimini kolaylaştırdığını vurgulayarak, gıda güvenliğinin sağlanmasında teknolojik altyapının yanı sıra uluslararası düzeyde uyumlu yasal düzenlemelerin de kritik bir rol oynadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon insanın güvensiz gıdalardan hastalandığını belirten Prof. Dr. Ulusoy, sunumunda sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle doğrudan ilişkili olan gıda güvenliğinin sağlıklı yaşam hakkının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Related Posts

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.